Terapia mutyzmu wybiórczego – dogoterapia dla najmłodszych!

Biorąc pod uwagę Państwa sugestie, od września uruchamiamy zajęcia z dogoterapią, czyli aktywnym uczestnictwem psa, dla najmłodszych dzieci, ze zdiagnozowanym mutyzmem wybiórczym. Mamy doświadczenie w pracy z mutyzmem wybiórczym. Już dwukrotnie zaufało nam Miasto Szczecin przekazując dotacje na pracę z dziećmi z MW. Teraz okazja dla maluchów – pracujemy w małej grupie!

Dogoterapia to czerpanie korzyści z obcowania z psem. Włączanie odpowiednio przeszkolonego psa do zajęć z dzieckiem, oddziałuje na jego sferę emocjonalną przez przełamanie bariery niepewności przed kontaktem z psem, kształtuje pozytywne emocje dziecka, rozwija empatię i poprawia samoocenę. Dzięki treningom z psem u dziecka rozwija się mowa (od wydawania komend niewerbalnych poprzez werbalne – siad, leż, po bardziej złożone frazy aż do opowieści i piosenek o psie). W toku zajęć rozwija się również koncentracja uwagi i wzrasta sprawczość dziecka.

Dziecko czuje się ważne, zauważone, nie oceniane, co przyczynia się do wzrostu jego kompetencji społecznych.

Pies nie ocenia, Pies docenia!

Zajęcia rozpoczynamy od września 2018, po wcześniejszym uzgodnieniu planów lekcji i terminie dogodnym dla wszystkich zgłoszonych osób.

O zgłoszenia prosimy już teraz, grupa będzie niewielka, dlatego „kto pierwszy ten lepszy”. Zapisów dokonujemy poprzez adres e-mail na: dogoterapia@fundacjahalo.pl

Odpłatność – 220 zł za miesiąc zajęć (cztery godzinne zajęcia miesięcznie) płatne do 5 dnia każdego miesiąca na konto Fundacji w mbank, o numerze: 81114020040000310276636939

Zapraszamy!