Fundacja HALO powstała z pasji dwóch osób – Agnieszki Tomaszewskiej i Manon van der Aa. Przez wiele lat odrębnie – w Polsce oraz w Holandii i Niemczech prowadziły wsparcie w komunikacji oraz logopedyczno-rozwojowe, głównie dla osób jąkających się, ale również dla osób ogólnie z problemami komunikacyjnymi.

Poznały się na 10 Międzynarodowym Kongresie Osób Jąkających się, w Lunteren, w Holandii, w 2013 roku, organizowanym przez Holenderskie Stowarzyszenie Osób Jąkających Się Demostenes i wspieranym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Osób Jąkających Się ISA. Celem kongresu było stworzenie międzynarodowej platformy spotkań dla osób personalnie lub zawodowo związanych z jąkaniem oraz dla osób jąkających się. Można powiedzieć, że Agnieszce i Manon Kongres dosłownie pomógł stworzyć „platformę spotkań” oraz porozumienia i podwalin pod założenie Fundacji Wspierania Mowy i Komunikacji HALO.

Podczas Kongresu w Lunteren Agnieszka Tomaszewska wystąpiła z referatem na temat samoakceptacji, pt. „Zgoda na siebie”.  Na samoakceptacji wraz z pełnym poszanowaniem umiejętności komunikacyjnych oraz profesjonalnym warsztacie logopedyczno-rozwojowym opiera się działalność Fundacji.

Fundacja HALO to kontynuacja nieformalnej Grupy HALO (od 2015 roku), wyrosłej na bazie szczecińskiego Klubu J (od 2012 roku).

Agnieszka Tomaszewska (halo@fundacjahalo.pl) – Coach, Trenerka Rozwoju Osobistego, Ekonomistka i Manager. Przez 10 lat Manager placówki medycznej i Dyrektor Regionalny w grupie szpitali. Jestem osobą jąkającą się. Mogę powiedzieć, że jąkanie znam od podszewki, bo zaczęłam się jąkać mając 3 lata. Poprzez własny rozwój i samoświadomość jąkanie i komunikacja stały się moją pasją.

Prezeska Fundacji Wspierania Mowy i Komunikacji HALO.

Prowadzę kursy dla logopedów, szkół i personelu medycznego, dotyczące kontaktu i wspierania osób z problemami w komunikacji, głównie jąkających się – dzieci i dorosłych.

W terapii dzieci i dorosłych podchodzę do osób z zaburzeniami w komunikacji holistycznie. Pracuję metodą jednocześnie angażującą ciało i głos, a dzięki temu umiejętności komunikacyjne prowadzące do nawiązywania relacji z drugą osobą. W swojej pracy wykorzystuję mindfulness, ruch na bazie Metody Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherbornearteterapię oraz coaching on the job, czyli pomoc osobie jąkającej się w przezwyciężaniu logofobii, bazując na jej wewnętrznej motywacji oraz w realizacji celu, który sam sobie wyznaczył – towarzyszę mu i zachęcam do samodzielnego wykonywania tych czynności, które sprawiają mu trudność.

Prowadzę warsztaty dla osób jąkających się, dzieci i dorosłych oraz teatr osób jąkających się halo.jąkam się. Uczestniczę i wykładam na konferencjach logopedycznych oraz kongresach osób jąkających się w kraju i zagranicą, m.in. w Holandii i USA.

Jestem mamą wspaniałej córki – Mai. Moją pasją są podróże i tango argentyńskie.

Studia, szkolenia i warsztaty które ukończyłam:

• Coaching ICF
  • Arteterapia z elementami terapii pedagogicznej
  • Metoda ruchu rozwijającego Weroniki Sherborne
  • Terapeutyczne wykorzystanie muzyki w pracy z dziećmi przedszkolnymi i szkolnymi
  • Metody i techniki relaksacyjne
  • Baśnioterapia w rehabilitacji dzieci upośledzonych umysłowo

Manon van der Aa Spruit – od 1995 roku pracuję jako Logopeda, a od 1997 roku specjalizuję się w zaburzeniach płynności mowy. Prowadzę gabinet logopedyczny – terapii jąkania. Moja zawodowa pasja to praca z ludźmi z zaburzeniami płynności (jąkanie i giełkot) i z dziećmi z FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorders, Zespół Poalkoholowy). Wykładam na uniwersytetach dla logopedów w Niemczech i Holandii.
Do każdej osoby w swojej pracy podchodzę w sposób indywidualny, twierdząc, że każda osoba jest inna i należy do niej dostosować indywidualny sposób postępowania. W związku z tym pracuję różnymi metodami, np. według Davida Shapiro, Lidcombe, Generating Fluent Speech (Barbara Dahm), Guitar, Conture, Riley & Riley, Sheehan, RET (Terapia Racjonalno-Emocjonalna), NLP, itd. Odbyłam specjalizację na warsztatach u renomowanych terapeutów i profesorów z całego świata. Prowadzę sesje indywidualne i grupowe.

Uczestniczę i wykładam na konferencjach i warsztatach logopedycznych oraz kongresach osób jąkających się, między innymi w Holandii, Belgii, Kanadzie, Danii, Portugalii, Bułgarii, Niemczech, Polsce, Francji, Anglii.

ZARZĄD FUNDACJI

Od 3 stycznia 2017 do 31 grudnia 2019 roku:

Agnieszka Tomaszewska – Prezes Fundacji

Manon van der Aa – Wiceprezes Fundacji

Od 1 stycznia 2019 do chwili obecnej:

Agnieszka Tomaszewska – Prezes Fundacji