Grupowa stacjonarna terapia jąkania dla dzieci

Zapraszamy!

Dla kogo? Dla dzieci w wieku od 7 do 12 lat.

Kiedy? W każdą środę w godz. 17.30-18.30. Prowadzimy zajęcia w małej grupie – maksymalnie 6 osobowej. Jeśli jest wolne miejsce w grupie, to nowe dziecko może dołączyć w każdej chwili. Zajęcia trwają 60 minut.

Gdzie? Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych Sektor 3, aleja Wojska Polskiego 63, 71-476 Szczecin – IV piętro.

Co nowego? Echokorektor mowy z dwoma odprowadzeniami – jednocześnie może ćwiczyć dwójka dzieci!

Czy moje dziecko się jąka? Z tym pytaniem boryka się wielu rodziców słysząc mowę swoich dzieci. Czy to już jąkanie? Co należy z tym zrobić i gdzie szukać pomocy?

Terapia jąkania to niezwykle trudna praca osób jąkających się, ich rodzin i terapeuty. Efekty terapii zależą od wielu czynników, między innymi od zaangażowania i motywacji osoby poddającej się terapii oraz od podejścia rodziny do procesu terapeutycznego.

Podczas zająć dzieci wykonują ćwiczenia oddechowe, emisyjne, dykcyjne, uczą się technik płynnego mówienia, mówienia z korektorem mowy typu „Echo”, mówienia z echem zapamiętanym, zwolnienie tempa mowy i inne. Poddają się relaksacji i wizualizacji.
Dlaczego grupa? Grupa pomaga w znacznie większym stopniu uporać się z niepłynnością mowy, relacje poprawiają komunikację i redukują logofobię, czyli lęk przed mówieniem.

Co istotne – dzieci również uczą się pokonywania swoich lęków związanych z mówieniem, uczą się rozpoznawania swoich emocji i radzenia sobie z nimi. Spotkania są motywacją do dalszych ćwiczeń, dają okazję do omówienia problemów, które dzieci napotykają w codziennym życiu oraz dają poczucie, że rodziny nie są pozostawione same sobie.

Cena za miesiąc terapii (4 spotkania) wynosi 250 zł.

Odpłatność – do 10 dnia każdego miesiąca na konto Fundacji: 98 1140 2004 0000 3202 7910 9599

Nieobecność na zajęciach nie zwalnia z opłaty.

Prosimy o zgłoszenia i zapytania pod numerem telefonu 517 262 534 lub e-mail: dzieci@fundacjahalo.pl