Małe Dziecko z jąkaniem – TERAPIA ON-LINE

W przypadku dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym jąkanie często jest zjawiskiem, którego dziecko nie jest świadome. Dostrzega jednak pewne trudności w wypowiadaniu się, co może powodować frustrację, niepewność, wycofywanie się z mówienia. Jest to zaburzenie, które powoduje duży niepokój rodziców i najbliższego otoczenia. Krótkie i regularne spotkania online z dzieckiem w bezpiecznej domowej przestrzeni oraz w obecności rodziców, pozwalają naturalnie podejść do ćwiczeń w formie zabawy, na zachowanie komfortu zarówno dziecka, jak i rodziców. Niezwykle ważnym jest, żeby rodzice mogli porozmawiać z terapeutą i otrzymać wskazówki, dotyczące własnego zachowania wobec jąkającego się dziecka, jak i formy ćwiczeń.

Wiek dziecka oraz jego umiejętności związane z czytaniem, zwykle przesądzają o formie prowadzonego cyklu terapeutycznego.

To ważne, aby jak najszybciej rozpocząć pracę z małym dzieckiem. Proponujemy terapię w formie cyklu składającego się z:

• pierwszej konsultacji online samych rodziców z terapeutą,

• 12 spotkań online z dzieckiem w obecności co najmniej jednego z rodziców, w czasie których terapeuta ćwiczy z dzieckiem w formie zabawy, dając jednocześnie wzorzec dla rodziców – spotkania trwają do 15 minut, odbywają się co najmniej dwa razy w tygodniu i rozłożone są w czasie do trzech miesięcy, w zależności od potrzeb konkretnej rodziny,

• konsultacji online z terapeutą dla rodziców w czasie terapii (początkowa oraz jedna na dwa tygodnie),

• pakietu materiałów informacyjnych dla rodziców,

• zestawu pomysłów na ćwiczenia z dzieckiem.

TERAPIA MAŁEGO DZIECKA JEST MOŻLIWA!

Termin konsultacji oraz spotkań uzgadniany jest indywidualnie i elastycznie dostosowany do możliwości rodziny.

GDY TWOJE DZIECKO JUŻ CZYTA – spotkania on-line są z reguły wydłużane do 30 minut, a terapia wzbogacona jest o ćwiczenia dla dzieci już czytających.

Terapia to połączenie 2 metod – Pallin PCI oraz terapii dr Mieczysława Chęćka.  Pallin PCI jest bezpośrednio dostosowana do dzieci najmłodszych – prowadzone w formie zabaw ćwiczenia oddechowe z zabawkami, bajki relaksacyjne, stały kontakt z rodzicem w zabawie, nowe sposoby bawienia się z dzieckiem tak, żeby okazać mu zwiększoną akceptację oraz wsparcie w trakcie jego trudności z jąkaniem.  Terapia dr Mieczysława Chęćka czerpie z tych zasad, lecz jest wzbogacona o ćwiczenia dla dzieci już czytających.