Wiele z nas doświadcza problemów komunikacyjnych, przykładem jednego z nich jest jąkanie, ale również zwykła nieśmiałość często spędza nam sen z powiek. Na naszych stronach będziemy przekazywać rzetelną wiedzę o zaburzeniach mowy, związanych z jąkaniem i nie tylko, bowiem "niepełnych sprawności" w zakresie komunikacji jest bardzo wiele. Postawmy sobie pytanie – kiedy bariera komunikacyjna, której doświadczamy zaczyna być niepełnosprawnością, nie w sensie instytucjonalnym, obiektywnym, ale subiektywnym?

Problemy zaczynają się często w szkole, kiedy dziecko, które doskonale zna i rozumie temat, nie odpowiada, bo kieruje nim lęk przed oceną rówieśników.
Wówczas pojawia się prawdziwy problem, bo to, co nas przez chwilę tylko drażniło, staje się naszą prawdziwą zmorą, a w konsekwencji może prowadzić do logofobii, a nawet braku kontroli nad własnym życiem.
Fundacja HALO szczególną opieką obejmie dzieci i młodzież, bo w tej grupie wiekowej kształtuje się samoocena, która ma wpływ na nasze późniejsze doświadczenia.
Nie pozostawiamy bez opieki również dorosłych, wiele warsztatów, a przede wszystkim grupa wsparcia kierowana jest głównie do Was.

Niezwykle ważna jest współpraca z rodzicami podczas leczenia, kilkakrotnie omawiamy temat, aby stał się chlebem powszednim. Nie jesteś sam, są inni, tacy jak Ty.
Chcemy Ci pomóc, bo jesteś ważna, ważny i swoją wyjątkowością zasługujesz na to, aby czuć się dobrze we własnym ciele i w relacjach z innymi osobami. Bo to relacje są najważniejsze dla każdego, a relacje budujemy właśnie dzięki komunikacji, a w jej obrębie, po latach cyfrowej niełaski, coraz bardziej znacząca staje się właśnie mowa.

Jesteśmy różnorodni, a jednocześnie tacy sami, więc cegiełka dodana przez każdą osobę ma udział w powstaniu stabilnego muru. Stabilnego muru własnej wartości.
Możesz być tym kim chcesz. Jedynym ograniczeniem jest ograniczenie własnego umysłu. Możesz poczuć, jakie to piękne jest być sobą i w zgodzie ze sobą.

Dołącz do nas.