Fundacja HALO powstała z pasji dwóch osób – Agnieszki Tomaszewskiej i Manon van der Aa. Przez wiele lat odrębnie – w Polsce oraz w Holandii i Niemczech prowadziły wsparcie w komunikacji oraz logopedyczno-rozwojowe, głównie dla osób jąkających się, ale również dla osób ogólnie z problemami komunikacyjnymi.

Poznały się na 10 Międzynarodowym Kongresie Osób Jąkających się, w Lunteren, w Holandii, w 2013 roku, organizowanym przez Holenderskie Stowarzyszenie Osób Jąkających Się Demostenes i wspieranym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Osób Jąkających Się ISA. Celem kongresu było stworzenie międzynarodowej platformy spotkań dla osób personalnie lub zawodowo związanych z jąkaniem oraz dla osób jąkających się. Można powiedzieć, że Agnieszce i Manon Kongres dosłownie pomógł stworzyć „platformę spotkań” oraz porozumienia i podwalin pod założenie Fundacji Wspierania Mowy i Komunikacji HALO.

Podczas Kongresu w Lunteren Agnieszka Tomaszewska wystąpiła z referatem na temat samoakceptacji, pt. „Zgoda na siebie”.  Na samoakceptacji wraz z pełnym poszanowaniem umiejętności komunikacyjnych oraz profesjonalnym warsztacie logopedyczno-rozwojowym opiera się działalność Fundacji.

Fundacja HALO to kontynuacja nieformalnej Grupy HALO (od 2015 roku), wyrosłej na bazie szczecińskiego Klubu J (od 2012 roku).

Agnieszka Tomaszewska – Prezes Fundacji

Manon van der Aa – Wiceprezes Fundacji