Fundacja HALO prowadzi nabór na grupową terapię jąkania dla młodzieży powyżej 16 roku życia i osób dorosłych.

Wyszedłem na środek z przyklejonym uśmiechem, plikiem zapisanych kartek, stwarzając pozory pewności siebie… Przez głowę przeleciała mi myśl, że zaraz się zająknę… i tak się też stało. Poczułem, że nie mam w płucach powietrza, że coś ściska mi mocno wszystkie wewnętrzne przewody, że zasupłały się struny głosowe, a język przywarł do podniebienia, jakby ktoś przybił go gwoździem. Czułem jak twarz wykręca mi się w bezradnym, spazmatycznym grymasie, jak zaciskają się bezwiednie oczy, jak gromadzi się ślina w kącikach ust… Krew uderzała wzburzonymi falami eksponując żyły, pięści zaciskały się ze złości.

Kolejne próby wypowiedzenia pierwszego słowa stawały się coraz bardziej żałosne i stopniowo pochylały całą moją sylwetkę w kierunku ziemi… Widziałem współczucie, zażenowanie, zakłopotanie w oczach moich rozmówców. Porwałem swoje rzeczy przepełniony wstydem i bez chwili namysłu wybiegłem z sali, z trudem wstrzymując gniew i łzy, które później długo jeszcze nie pozwalały mi się uspokoić…” (wspomnienia Maćka, lat 25, uczestnika grupowej terapii jąkania podczas specjalistycznego turnusu terapeutycznego dla osób jąkających się)

Jąkanie można porównać do góry lodowej. Tylko jej wierzchołek wystaje ponad powierzchnię, a więc to, co słyszymy i widzimy, podczas gdy cała jej ogromna część jest ukryta pod wodą – „wewnątrz”, niedostrzegalna, lecz związana z objawami jąkania.
Pod „powierzchnią” tkwi bowiem strach przed rozmową, chęć unikania jej, uczucie wstydu, brak wiary w siebie, co w konsekwencji bardzo często doprowadza do depresji.
Ta niewidoczna część góry lodowej stanowi najważniejszy element całego problemu.

Jąkanie stanowi specyficzną barierę komunikacyjną. Najtrudniejsze dla osób jąkających się jest przełamanie ich strachu, przejawiającego się lękiem przed mówieniem, rozmową z innymi osobami, wypowiadaniem się na forum grupy, czy też publicznymi wystąpieniami, jak również wstydu przed tym, że mówiąc mogą się zająknąć. Równie trudną sytuacją jest, gdy niektórzy ludzie nie wiedząc jak zachować się wobec osoby jąkającej się, często uciekają wręcz od rozmów z nimi. Powoduje to u osób jąkających się wzmacnianie poczucia izolacji społecznej.

Od roku Fundacja HALO prowadzi grupową terapię jąkania dla dzieci. Jesteśmy bardzo wzruszeni, jak dzieci zaczynają coraz lepiej radzić sobie z wymową i ze swoim lękiem. Mają bardzo wysoką motywację, aby ich wymowa stała się coraz bardziej płynna, pomagamy sobie nawzajem.

Coraz częściej zgłaszają się do nas osoby dorosłe i pytają – jak mogę sobie pomóc. Oraz ich znajomi oraz przyjaciele – jak mogę pomóc bliskiej osobie. Stąd pomysł stworzenia grupowej terapii jąkania dla osób dorosłych. Dlaczego grupa? Grupa pomaga w znacznie większym stopniu uporać się z niepłynnością mowy, relacje poprawiają komunikację i redukują logofobię, czyli lęk przed mówieniem. Tutaj mówimy otwarcie o jąkaniu!

Terapia jąkania to niezwykle trudna praca osób jąkających się, ich rodzin i terapeuty. Efekty terapii zależą od wielu czynników, między innymi od zaangażowania i motywacji osoby poddającej się terapii oraz od podejścia rodziny do procesu terapeutycznego!
Podczas zająć osoby jąkające się wykonywane są ćwiczenia oddechowe, emisyjne, dykcyjne, uczą się technik płynnego mówienia, mówienia z korektorem mowy typu „Echo”, mówienia z echem zapamiętanym, zwolnienie tempa mowy i inne. Poddają się relaksacji i wizualizacji.

Przydatne informacje:

• Cena za miesiąc terapii (4 spotkania) wynosi 160 zł.
  • Spotkania odbywają się w każdym tygodniu w środy, o godz. 16.50.
  • Miejsce spotkania – Stowarzyszenie POLITES przy ul. Dworcowej 19 w Szczecinie.
  • Wpłat dokonujemy do 5 dnia każdego miesiąca na konto Fundacji HALO w mbank o numerze: 81 1140 2004 0000 3102 7663 6939
  • Nieobecność na zajęciach nie zwalnia z opłaty.
  • Zajęcia prowadzi doświadczona terapeutka – Pani Katarzyna Turnau Matynia.
  • Prosimy o zgłoszenia i zapytania pod numerem telefonu 517 262 534 lub e-mail: dorosli@fundacjahalo.pl